TOP Banner

1001 Sposobów na...

linia

Barszcz Biały

 

Barszcz Zbożowy Czysty

mala linia

Do wywaru warzywnego dodać dobrze rozmieszany barszcz biały ( 2 l wywaru, 0,5 l barszczu kiszonego) zagotować mieszając, przyprawić do smaku. Dodać śmietanę. Podawać w filiżankach.

Bardzo smacznie sporządza się w/w barszcz na wywarze mięsno warzywnym ( rosół), z wędzonki, kości, lub z kostek rosołowych, z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.

 

Barszcz Babci Janiny (z kapustą i ziemniakami)

mala linia

Poszatkowaną białą kapustę ( 1kg ) zagotować, odcedzić, zalać wodą (1,5l) ugotować kapustę do miękkości, dodać dobrze rozmieszany biały barszcz zbożowy ( 0,5l), przyprawic do smaku, dodać 2-3 łyżki śmietany.

Osobno ugotować ziemniaki ( 1,5kg). Utłuc. Puere ziemniaczane przełożyć i dobrze "ubić" w połowie talerza. Druga połowę wypełnić barszczem z kapustą. Całość polać utopioną słoninką z cebulką.

 

Barszcz Biłgorajski (tradycyjny barszcz wielkanocny)

mala linia

Do talerza z rozdrobnionymi plasterkami kiełbasy, mięsa gotowanego, szynki, twarogu oraz jajka na twardo dodać strugany surowy chrzan, zalać wrzącym białym barszczem bezpośrednio przed podaniem do stołu. Barszcz sporządzić jak w/w zbożowy czysty bez użycia części stałych (bez mąki).

 

Od autora:

Wszystkie barszcze lubią pieprz!!!

 

Copyright 2005 - "TOP" P.P.H. Wytwórnia Wód Gazowanych i Barszczy - wszelkie prawa zastrzeżone.